Motorradprofi.com

Få tips inför din motorcykelresa i Tyskland!

Motorcykelresor

Ljungtur med avslappningsfaktor

Heide naturpark Lüneburgheden ligger i stadstriangeln Hamburg, Hannover och Bremen. Pittoreska platser med hus med halmtak, små gator som leder genom olika hedmarker, förbi kycklinggravar och hedmarker, inbjuder dig att åka motorcykel. Attraktiva nöjesparker, Schuhmachers gokartbana och olika roliga pooler gör regionen lika intressant som sparris, Heidschnuckenbraten, grönkål och kissa.

 

Följ oss bara genom den vackra ljungen. Tyst, avslappnad motorcykel är uttryckligen tillåten här. Inte bara “Erika” under storhetstiden, väderkvarnar och vackra vägar inbjuder dig att njuta av att åka motorcykel.


Heide -hotell, Groß Bültener Hof och Schaperkrug i Celle är idealiska utgångspunkter för denna rundresa. 


Först och främst leder vägen oss till Celle, den gamla bostadsorten med över 480 restaurerade korsvirkeshus och ett slott i renässans- och barockstil. Vi rullar över Bergen och Bispingen till Wilseder Berg. Berget är faktiskt en överdrift, med knappt 170 m. Ovanför havsnivån kan man faktiskt bara tala om en kulle. Men du kan fortfarande se så långt som till Hamburg när det är fint väder. Ett stort antal furstliga gravar, som barrowsna kallas här, finns nära Niederhaverbeck och Oberhaverbeck, liksom Wilsede. Amelinghausen, Bienenbüttel, Uelzen, Schwienau och Munster är våra nästa stopp.

West Harz Tour. Äventyrstur med 1000 kurvor.

Harz nationalpark är den nordligaste tyska lågfjällskedjan med 24 700 hektar. Dess klimatförhållanden skiljer det klart från de andra låga bergskedjorna. Runt den 1 142 m höga Brocken finns många tidigare gruvarbetarbostäder som nu huvudsakligen är uppfräschade för turism. Kännetecknas av branta bergskedjor, platåer och långsträckta dalar, många dammar kunde byggas tidigare. Å ena sidan tjänar dessa till att förse Harz -förlandet med dricksvatten och å andra sidan att reglera översvämningar. Nästan helt skogsklädda är Harzen en idealisk motorcykelregion som inbjuder dig att turas om.

 

Vi kunde ta denna drömtur för över 20 år sedan, innan den inre tyska gränsen, som också delade Harzbergen, öppnades. Denna rutt kan köras från vilket som helst av våra “Harz -hotell”, men startpunkten bör väljas annorlunda. Vi startar våra motorcyklar i Osterde, även kallad porten till Harzbergen. Här, från Harzkornmagazin, brukade Harz -byarna förses med varor av alla slag av åsnevagn.

 

Låt oss gå, en runda på innerstadsringen, genom Butterbergtunneln, den första kurvedansen väntar efter byn Lerbach. Denna serpentinväg, som ska köras koncentrerat, leder till B 241, som vi följer bara några hundra meter och sedan svänger vänster för att komma till Lautenthal via Bad Grund och Wildemann. Mitt i byn och lätt förbises följer vi vägen till Hahnenklee. Men precis bakom byn styr vi maskinerna på en skogsstig till “Maaßener Gaipel”, med en kopp kaffe njuter vi av den fantastiska panoramautsikten över “Klein Tirol.” Efter att ha fått lite mer information om gruvdrift och “konsten att köra” som visas här mycket tydligt, rullar vi över Bockswiese till bostadsorten Goslar.

 

Ett kort stopp, Kaiserpfalz och det medeltida torget tittade på, det går nu genom Okertal. Djupt skuren av Okers vilda vatten ser vi de delvis skogbevuxna, delvis robusta steniga sluttningarna på de 700 meter höga bergen. Detta avsnitt är extremt kurvigt och har en lutning på 12% i sträckor. Vid kanten av stigen ser vi Romkerhall -vattenfallet, rullar längs Okertalsperre, kringgår Clausthal och stannar vid Stöberhaier Dammhaus. Vi njuter av typiska Harz -specialiteter i den stora ölträdgården eller den rustika matsalen. En riktig härva av kurvor, den ena lutningen efter den andra leder oss över Altenau och den branta väggen upp till Torfhaus. Utsikten är bra och erbjuder utsikt över den närliggande Brocken.

 

Vi följer snabbt skyltarna mot Oderbrück, Oderteich, Sonnenberg, St. Andreasberg. Vi håller hjälmar och handskar på, för ett besök i sommarens rodelbana kan sluta i skogen eller på ängen om körstilen är för vild.

 

Det sista avsnittet kräver återigen all din uppmärksamhet, korta kurvor i snabb följd följer oss nu över Sieberpasset och leder oss genom “Paradies” och Herzberg tillbaka till vår utgångspunkt.

Fiskeland

Fredagen den 9 september var det fortfarande sommar eller redan höst? I alla fall sken solen ur alla knapphål och kanske var det här den sista chansen att göra ett fullvarvat varv igen i år. Ett fast mål var ännu inte planerat, bara norrut och sedan rakt fram. Någonstans i Schleswig Holstein, i Schlei -området, ville jag hitta ett rum för att utforska området med min bandit.

Kom ut ur Harzen, som är riktigt vacker att titta på vid den här tiden på året. Speciellt när trädens löv redan ändrar färg.
På huvudvägen satte jag mitt nya Bridgestone, BT 021 Sport Touring -däck på prov. Ett bra däck när det gäller körupplevelse och säkerhetskrav. Via Seesen rullade jag in på heden, förbi Peine, Celle, Lüneburg, Hamburg, genom Holstein Schweiz via Eckernförde och Kappeln. Till och med resan dit var stor, när jag kom från bergen, genom den blommande ljungen, till kustregionen. Återigen kunde jag se att Tyskland är underbart att titta på överallt och att varje område har sin egen charm. Nu var det dags att leta efter en plats att bo på och eftersom min tank skrek efter bränsle igen, stannade jag till i Gelting för att tanka och bad om ett hotell.

Kör till Wackerballig i Strandhuus, det är bara 5 minuter, jag fick svaret. Vi stannade till i hamnen i Maasholm, en liten fiskehamn där många privata båtar och yachter förtöjer. Påstås att den bästa currywursten och de bästa fiskrullarna i hela området erbjuds av den lokala takeaway -ägaren. Han måste ha rätt, för jag såg sällan en snackbar som var så välbesökt.
Efter att ha tappat Claudia fortsatte jag min väg på små distriktsvägar i riktning mot Glücksburg. Egentligen ville jag ta ett dopp i danskarnas land, men lyckades inte göra detta. Jag stannade för ofta för att ta intressanta bilder. Så jag återvände till Gelting för att börja resan hem nästa morgon vilad.

Riviera dei Fiori, Liguriens blommoriviera

Rivieran av blommor erbjuder allt som motorcyklister kan önska: höga berg, med stora kurvor och en avlägsen utsikt över det turkosa havet i Ligurien. Gästvänliga människor, frodig växtlighet och underbart motorcykelväder.

 

En sprint över motorvägen till Weil am Rhein, sov i en minut och började tidigt så vi var i Schweiz. Böjd över den stora, snötäckta St. Bernadino i Aostadalen. På en snabb resa mot Milano och Genua, huvudstaden i Ligurien. Ligurien, denna kustregion i nordvästra Italien, gränsar till Frankrike i väster, Piemonte i norr och Emilia-Romagna och Toscana i öster. Det liguriska och tyrrenska havet utgör gränsen till Medelhavet.


Rivierans 300 km långa kust är indelad i Riviera di Ponente (solnedgång) i väster, från Genua till den franska gränsen, och Riviera di Levante (stigande sol) från Genua till La Spezia.

 

Vår destination Ospedaletti ligger mellan Monaco och San Remo på Riviera of Flowers, eftersom Riviera di Ponente åter är uppdelad i Riviera of Flowers i väster och Riviera of Palms i öster. Så mycket för Georgephie och nu vidare på kustvägen som går genom de många, mer eller mindre kända, kuststäderna. I San Lorenzo al Mare slutade jag, det var varmt och dags att bli av med de överflödiga kläderna som vi bar enligt lökprincipen. Det var mycket aktivitet på strandpromenaden och en utsökt glass var precis lagom för oss innan vi gick de sista kilometrarna genom lokalbefolkningens trafikbeteende, vilket tog lite tid att vänja sig vid.


Vi och bilarna blev inledningsvis omkörda av alla de många skotrar, mopeder och mopeder till vänster och höger, för vi stannade, städa som vi är, vi gick nu med i den livliga dansen, hoppade från gap till gap och stod plötsligt med alla andra klockor igen – precis framför det röda ljuset. Kom undan först är mottot. Det är inte en trevlig bilresa, men du kommer att kompenseras igen utanför byarna, där utsikten är fri igen och havet och palmerna väcker liv i Dolce Vita -känslan.

 

Vi hade redan registrerat oss per telefon och blev nu varmt välkomna. Motorcyklarna fick plats i garaget och istället för de reserverade enkelrummen fick vi en hel lägenhet med tre sovrum, två badrum och en balkong med utsikt över havet. Det var kväll och köket skämde bort oss med utsökt tillagad havsbrasa. En absolut kulinarisk glädje för alla fiskfantaster. Med en eller två häftiga droppar satt vi böjda över menyn och gjorde planeringen för den kommande dagen. Grazzini, som också kan tyska, gav oss några förslag och tips.

 

Vädret lovade inget bra, himlen var mulen och ett lätt duggregn hade kommit in, inget för en fototur.
Så vi åt först en omfattande frukost och satte oss sedan på däcken för att först utforska omgivningarna. Först nu märkte vi att i husens främre trädgårdar och även vid vägarna fanns mandariner och citronträd med mogna frukter, men från föregående år. Eftersom ryggen och förlängningen fortfarande var något kränkta från dagen innan, stannade vi för idag, tog först hand om motorcyklarna lite och tog sedan hand om oss själva.


Solen sken och vägen skulle leda oss till de liguriska alperna, till kanten av Piemonte. Via Coldirodi gick det rakt uppför via Borello till San Remo, för vi ville inte använda kustvägen. Ett smalt, slingrande tjärband slingrade stadigt uppåt, förbi vackra olivlundar till bergsbyn Carpasio.
Carpasio har bara en genomfartsväg som borde ta oss över Colle S. Bartolomäo till Pieve di Teco. Exakt denna gata blockerades av en polisbil vid ingången till staden. Polisens kontroll, och att vi i det här avlägsna området, som kommer på en så dum idé, tänkte och körde långsamt, med blandade känslor, mot poliserna som stod runt. De vinkade oss åt sidan av vägen och försökte göra det klart för oss att Rally San – Remo storica skulle starta direkt och att vi skulle behöva vända tillbaka. Redan vi hörde vrålen från PS-boliderna springa upp på berget från dalen och bestämde oss för att ta en kopp kaffe och titta på vad som händer De första fordonen hade startat, en annan väg valdes när vi gav oss ut på “Strade dell Olio”.


Förutom blomsterodling är denna region också känd för sina enorma olivodlingar och produktionen av den finaste olivoljan. Vi stöter sällan på ett fordon, och gång på gång har vi fantastisk utsikt över de närliggande bergen och smala vägar som slingrar sig upp. Palmer, kaktusar och olivträd kantar vägen. Om och om igen stannar vi för att få nog av området och tar några bilder. Idag är det marknadsdag i Triora, färsk frukt ler mot oss från båsarna och vi bestämmer oss för att ta en paus. En typisk italiensk plats, klockorna går lite långsammare, husen ser färglösa och gropiga ut av vädret, ett halvt nötkött hänger på kroken och skärs upp av slaktaren. Lite av medeltiden kan fortfarande kännas här.
Rezzo, Pieve di Teco, över Colle Di Nava, nådde vi Mendatica. Vi såg platser som ibland bara består av några hus och som säkert inte alla är bebodda längre, och isolerade, halvförstörda hyddor, som antagligen en gång tjänade olivodlarna som en plats att övernatta under skörden. Vi märkte att vägar ritas på kartan som inte nödvändigtvis kan beskrivas som sådana, snarare som grusvägar. Men det är just det som gör det här området älskvärt, intressant och håller den roliga faktorn väldigt hög. Vi rullade sedan tillbaka till startpunkten via Pigna och Isolabona.Der nächste Tag sollte uns nach Monaco, Nizza und in die französischen Seealpen führen, aber das ist eine andere Geschichte.